Шпионаж с коледни подаръци. Хакери използват празничното настроение, за да поставят фирми и хора под контрол, следене и кражба на лични данни.

За какво трябва да внимаваме?

Сред най-често подаряваните вещи от компании по Коледа са флашки с памет. Ползата за нас е, че ги използваме и за лични цели, а фирмите пък си правят реклама като ги брандират с логото си. Тук обаче е и капанът.

Флашката може преварително и умишлено да е заредена с вирус, който да постави компютъра ни под пълен контрол от страна на хакерите.

Друго устройство, което може да ни следи и да извлича информация за нас е медиа плейър, зареден със зловреден софтуер. Дори да го подарите на детето си, за да слуша музика през него, хакерите могат да го използват за подслушване, следене на локацията ви в реално време.  

Външната батерия за зареждане на мобилен телефон е удобно и не особено скъпо устройство, което също се подарява от фирми по празниците с цел реклама. И тук обаче има рискове. Устройството би могло да е с двойна употреба и да извлече цялата информация от мобилния ни телефон. 

Срещу 30 лева всяка флашка може да се превърне в средство за шпионаж и да постави под контрол всеки компютър. Известна е като "злобна" флашка. 

„И тази флашка изглежда като флашка, но реално вътре в нея има микрокомпютър, който установявайки, че вие не правите нищо, изпълнява предварително записани команди, като сваля зловреден код от интернет и получава достъп до компютъра ви. И след това реално може да прави каквото поиска – да активира камери, микрофони, да криптира, да изпраща“, обясни Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

Има устройства, които не е нужно да свързваме с компютъра или телефона си, за да ни следят. 

„Други опции – съвсем обикновен, елементарен медиа плейър, който вероятно ще дадете на детето си, но това означава, че те получават достъп до това, което се случва в къщата ви“.


Пълна информация за всичко, което може да правим с телефона си, може да бъде получена, ако го свържем с външна батерия, която само на пръв поглед е просто батерия.

И още измами, пакетирани като подаръци. Възрастни хора вече се атакуват с есемеси, в които им се предлагат безплатни ваксини за COVID-19, с линк в съобщението. Не натискайте връзката, категорични са специалистите.

И още измами в опаковка на подарък - не отваряйте линкове, в които се твърди, че сте спечелили безплатен телефон.