Проверените язовири за месец септември са 71 от общо 418, като 51 от тях са изцяло завършени, седем са с частично извършени строително-ремонтни дейности и 13 са без извършени строително-ремонтни работи.

Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков и добави, че темата с незаконното строителство на язовири е започнала с миналия служебен кабинет.

“Това, което ме накара да направя пресконференция е фактът, че нямаше голямо развитие по разкритието на незаконното строителство на язовири“, каза Шишков.

Той припомни, че през 2018 г. 418 язовира са избрани за ремонти и строителни дейности, а през 2021г. се възлага ДНСК да провери строително-монтажните ремонти на тези язовири.

“Открива се, че има нарушения и са образувани няколко досъдебни производства. Незаконните действия, които държавата си е позволила да прави, не означава, че с незаконни суми трябва да се прикрива това действие”, подчерта Шишков.

Служебният регионален министър обясни, че проблемът с незаконното строителство не може да се решава с незаконни действия, защото това е най-лошият пример, който може да даде държавата.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов заяви, че това е сериозен проблем, който двете министерства наследяват.

Той добави, че в министерството му са докладвали, че информацията която им е била предоставена от монтажи не е пълна.

“При 209 язовира са приключени строително-ремонтни работи. Проверките на МРРБ на 71 язовира показват нередности и той очаква, че при проверката на общия брой от 418 язовира и бъдещите проверки на МРРБ ще покажат още данни за проблеми при строителните дейности на язовирите“, каза още Стоянов.