Шествие на толерантността и единението на българския народ "Заедно за България. Заедно за Европа" се проведе в София. То е по повод Деня на спасението на българските евреи.

През март 1943 г. граждани, духовници, общественици и политици в Царска България се обединяват за спасяването на близо 50 хиляди български евреи от съдбата на милиони в Европа – нацистките концлагери.

Днес датата беше отбелязана от политици, граждани и доброволци, които извървяха пътя от църквата Света София до паметника на жертвите на Холокоста.

Присъстваха и хора, които са оцелели и благодарение на решението на България не са стигнали до лагерите на смъртта.

Началото на шествието бе дадено от зам.-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов пред храм "Света София". Събралите се отдадоха почит с минута мълчание пред Паметника на Незнайния воин.

На шествието присъства и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заяви, че България е спасила своите евреи и международната общност отчита, че страната ни е една от най-толерантните.

„76 години са достатъчно дълъг период, към който трябва винаги да се връщаме и да не допускаме това да се случи отново. През всичките тези години сме съхранили този дух – да бъдем заедно. Трябва да преодоляваме всяко едно популистко изказване, което би могло да създаде напрежение”, подчерта Цветанов.

На официална церемония пред Паметника на спасението в парковото пространство между Народното събрание и НХА бе почетена и паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта.

Към шествието се присъединиха представители от еврейските общности в цялата страна.