И днес България е в пламъци - 53 пожара горят на територията на страната. През изминалото денонощие са ликвидирани 204 пожара.

Най-тежка е ситуацията в областите Ямбол, Кюстендил, Хасково, Благоевград, Бургас и София.

Пожарът в Драгоман вече е локализиран, но не е овладян. Втори ден екипи наблюдават гората и стрелбището на гранична полиция, откъдето тръгна огънят вчера.

Локализираното огнище в община Средец е все още активно. Пожарникари и горски служители са в готовност да реагират при евентуални нови пламъци.

Продължава охраната и в местността „Бели бор” в община Рила, където дежурят служители на горското стопанство, пожарната и армията.

Двама подпалвачи на гората в Рила са заплашени от три години затвор и глоба. Мъжете направили пълни самопризнания. Един от многото пожари в Рила пламна на 20 август и изпепели 250 декара смесена гора. Хеликоптери на военното министерство бяха ангажирани да гасят огъня.

Оказа се, че собственикът на ливадата, откъдето е тръгнал огънят, е наел двама работници да я разчистят от сухите треви и храсти. Те ги запалили, но не изчакали пламъците да угаснат, а си тръгнали.

Днес най-сериозно остава положението в община Елхово - там изгоряха над 9 хил. декара широколистна и иглолистна гора.

В гасенето участват повече от 90 души, 8 противопожарни автомобила, тежка верижна машина и пожарни от горските стопанства.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Правим всичко възможно да спасим останалата част от горските масиви, тъй като от тази страна между селата Вълча поляна и Малко Кирилово е само иглолистна растителност,” обясни областният управител на Ямбол Димитър Иванов. „Не можем да рискуваме живота на момчетата да влезнат вътре в пожара, постоянно се променя скоростта и посоката на вятъра. Превантивно пазим фронта.”

Пожарът е тръгнал от старите лозя край село Раздел и от силния вятър бързо е обхванал голяма площ. Според кмета на община Елхово Петър Киров огънят е предизвикан от човешка небрежност.

„В 2 часа през нощта имахме проблем със село Раздел, вятърът се обърна и стигна почти до селото. Наложи се евакуация на няколко животни, но успяхме да се справим. Моите прогнози са, че няколко дни ще се борим с това, което се случва,” коментира Киров.

Готовност да се включи в гасенето на пожара има и хеликоптер, но заради високия дим неговото участие е невъзможно. Ако пожарът не бъде овладян има реална опасност огънят да навлезе в Турция.