Вече шест години няма виновни за трагичния инцидент с асансьор в София, при който една жена загина, а друга пострада тежко. Няма ход на делото по случая, а наскоро прокуратурата прекрати досъдебното производство срещу четирима от петимата, привлечени обвиняеми по случая.

Мария Ваклинова оцеля по чудо, след като пада с асансьор от деветия етаж на жилищна сграда. Оттогава жената трудно ходи, има импланти в десния крак и гръбнака. 

„Живея с болка всеки ден, имам моменти, в които не мога да ходя и посягам към патерицата“, споделя жената.

Експертиза на Държавната агенция за технически надзор установява, че причината за трагедията са скъсаните носещи въжета на асансьора, които са се износили след неправилно монтирана ролкa при ремонт – няколко години по-рано.

Прокуратурата привлече като обвиняеми петима души – асансьорният техник, тримата ремонтирали съоръжението и осъществилия надзора му. Наскоро, обаче, Софийската градска прокуратурата прекрати производство към всички, без това към техника.

„Мотивите не са ясни. В крайна сметка се увеличава рискът хората, които носят отговорност да се измъкнат“, заяви адвокат на Мария – Ваклинова Александър Кашъмов.

„Ако си в България страдаш двойно, първо ако си жертва, страдаш от акта на насилие ..и след това страдаш от бързата работа на прокуратурата“, коментира пострадалата жена.

От прокуратурата отказаха интервю, но коментираха, че частичното прекратяване на производството е, защото може да се докаже вината само на едно лице. А забавянето по внасяне на обвинителния акт в съда се дължи на обжалване на прекратеното частично производство от пострадалите. И докато делото все още не е влязло в съда, на Мария ѝ предстоят нови две операции, за 40 хил. лв., а парите идват от дарения.

Днес Мария мечтае да танцува отново.