Първият ден от спасителната акция за Боян Петров завърши без успех.

Шерпите, които го издирват, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там. Това потвърди пред bTV жената до алпиниста – Радослава Ненова.

Снимка: bTV

Операцията за днес е прекратена.

Петров е в неизвестност от 3 май, след като започна изкачването на осемхилядника Шиша Пангма на 29 април.

Шерпите тръгнаха рано сутринта днес да го търсят, след като бе направен опит от базовия лагер да се види дали има движение около върха, разказа Ненова.

Времето в подножието на върха е много лошо, съобщават членове на унгарската експедиция, които са в базовия лагер. Според тях вятърът е със скорост 80 км в час, което прави придвижването почти невъзможно.

Алпинисти изразиха надежда, че заради лошото време Боян е направил бързо спускане към лагер 2 или лагер 1 и няма връзка с него, защото не е взел със себе си сателитния си телефон.

Снимка: bTV

Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля в издирването да се включва и хеликоптер, те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000 м, така че няма смисъл към момента да се прави, обясни още Ненова пред националното радио.

Снимка: btvnovinite.bg

Хиляди хора от цял свят вярват в добрата развръзка.

„Аз, за съжаление, не мога да отговоря на всички, защото те наистина са прекалено много – стотици са просто, телефонът ми просто е залят от всякакви съобщения, което се надявам да донесе положителната енергия“, коментира Ненова пред bTV.

Според алпиниста Слави Несторов, който преди време участва в експедиция заедно с Боян, е възможно той да си е направил заслон и да чака времето да се оправи. „Боян е супер предпазлив човек и си поставя точка джипиес координати на почти 100 – 150 метра, така че ако се е влошило времето, той със сигурност има следа, по която се е върнал назад“, каза Несторов.

При тръгването Боян беше в много добра форма, а диабетът му е добре контролиран, обясни д-р Любомир Младенов, който е приятел на алпиниста и следи физическото му състояние.

Диабетът е такова състояние, което изисква стриктен контрол и дисциплина от човека. Това означава равномерно редовно хранене, прием на достатъчно течности и в неговия случай – поставяне на инсулин. Това, разбира се, той го прави, дори във високата планина. Той вече от години се занимава и има този опит със себе си, така че да се справя. Но така или иначе в такива условия организмът страда и в неговия случай – още повече, добави Младенов.

Снимка: bTV

От Министерството на външните работи съобщиха, че са в постоянен контакт с всички институции, които биха могли да окажат съдействие в спасителната акция.

Спасителната акция продължава утре, ако времето позволява. Очаква се шерпите да тръгнат нагоре към лагер 2. По думите на Ненова те ще нощуват в района на лагер 1, който е на около 6000 м височина.

Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 м. Има обаче предложение от непалска страна за предоставяне на хеликоптер, който може да лети над тази височина. Поискано е разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Петров.