Съдът постанови мерките за неотклонение на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на оръжия и наркотици от България към Англия.

Шефът на групата, който е британски гражданин, и един от участниците са с най-тежката мярка -  „Задържане под стража“, а третият член на групата е под „Домашен арест” заради тежко здравословно състояние.

Тримата бяха задържани на 17 септември в София и в село Бистрица при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Снимка: МВР

При неутрализирането на групата в България бяха иззети 53 пистолета със заличени номера, заглушители за много от тях, над 2000 патрона, бронежилетки, както и около 80 кг хероин в разфасовки от по 500 г. Те били пакетирани в кашони като колетни пратки и задържани от разследващите по време на товаренето им, преди да поемат чрез куриерски фирми към Англия.

Снимка: МВР

По същото време в Англия бяха арестувани други трима британски граждани, свързани с престъпната група, действаща на българска територия.

Съвместните действия на българските и британските полицейски и съдебни органи бяха съгласувани.

Основна насока в по-нататъшното разследване в България ще бъде разкриването на произхода на иззетите оръжия и наркотици.