Към 18 ч. в четвъртък онлайн са се преброили 1 126 000 души. Информацията съобщи в bTV Новините председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. По думите расте темпът. 

Относно подробните въпроси, като например каква е квадратурата на кухнята в едно жилище, Цветарски обясни, че отговорите са изключително ценни: 

„Кухнята е част полезната площ в едно жилище и когато това се обобщи на ниво държава, ние можем да сравняваме как живеем ние и другите страни от Европейския съюз. Тази информация помага после и при планирането на жилищата“. 

По отношение на жалбите, свързани с личните данни, шефът на НСИ заяви, че притесненията за теч на информация са неоснователни. „Хората може да изпитват страхове, но са взети всички мерки за защита на тези масиви, където се съхранява информацията. Защитени са и по закон, има много строги санкции за хората, които работят с информацията“, допълни той. 

Цветарски призна, че кампанията по е-преброяването е тръгнала трудно заради опитите за хакерски атаки. Той обясни, че за рекламната кампания на преброяването са изхарчени няколко стотин хиляди лева, допълвайки, че сумата е скромна, но кампанията е ефективна. 

Шефът на НСИ уточни, че няма санкция, ако човек не се включи в електронното преброяване, но ако откаже да отговори на анкетьор – глобата е 160 лв. Той уточни, че целта е да се получи информация за хората, живеещи у нас, затова хора с чуждестранно IP не могат да се включат. 

След като приключи е-преброяването, анкетьорите ще тръгнат по домовете на хората. След края на кампанията от събраните данни ще се положат основите на Единен адресен регистър. Първите обобщени данни от кампанията се очакват около Коледа.