„За мен обяснението да се стигне до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия“.

Така шефът на ДАНС Димитър Георгиев коментира искането от страна на служебния кабинет да бъде отстранен от поста. По-рано служебният премиер Стефан Янев заяви, че с поведението си той е накърнил престижа на службата.

"Шпионският скандал и олигарсите е нещото, което не беше пипано от години. Още преди да дойде служебният кабинет се говореше, че ще се махнат шефовете на служби. За мен това нещо уронва не престижа на службите, а държавността", категоричен бе той.

Георгиев допълни, че първата информация, която е била поискана от служебното правителство, е имено за шпионския скандал. Тази информация е била предоставена.

По думите му ДАНС е извършвала само своите законови правомощия.

"За себе си съм удовлетворен и смятам, че колегите ми са достойни за уважение и много добри професионалисти", изтъкна Димитър Георгиев.

"Имаме едно основно притеснение – че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години, като отнемането е преди две години. Този достъп не е обжалван", вметна Димитър Георгиев.

Той изтъкна, че при последното ни участие във формата на НАТО след представянето на информацията по шпионския скандал всички държави са подкрепили България за правилната политика и това, което се върши от службите за сигурност у нас.

„Мотивът, който се изнася за моето освобождаване е уронване престижа на агенцията. Работил съм с пет правителства. Откъде накъде ще се говори, че аз съм политически обвързан“, попита Георгиев.

Относно взетия дълъг неплатен отпуск той обясни, че още на петия ден, след като е започнало да се говори в медиите, е внесъл в Министерския съвет документи за прекратяването ѝ. Три дни след това е поканен на среща, на която му е казано, че не иска да работи със служебния кабинет.

„Нито съм твърдял такова нещо, нито сега го твърдя“, категоричен бе Димитър Георгиев.

Той заяви, че си чака указа от президента за освобождаване и с гордо вдигната глава ще си тръгне от ДАНС със самочувствието, че е свършена много работа.

Относно изнесената в медиите информация за това, че са били подслушвани политици Димитър Георгиев заяви, че на служебния премиер е изпратен доклад, който изцяло не потвърждава тази информация.