„Не съжалявам за ваксинираните общински съветници. Би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат на много хора в борбата с най-тежката инфекция от десетилетия насам“, заяви директорът на болницата в Сандански Илия Тонев.

Припомняме, че там стана скандал с ваксинирането срещу коронавирус – общо 20 служители в общината са с поставена първа доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Според местните власти това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата, преди да изтече срокът им на годност. Здравните власти в Благоевград заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

По думите на Тонев в последния списък за ваксиниране са фигурирали 110 души, но около 30% се отказали в последния момент.

„Те имат резерви към ваксината на „Пфайзер“, уточни Тонев и допълни, че от болницата са се свързали с местната община за помощ.

„Имахме непрекъсната комуникация с РЗИ. От там казаха да прилагаме ваксините, без да уточняват, знаейки, че по план трябва да бъдат прилагани на работещи на първа линия“, каза Тонев.

Очаква се днес да стане ясно дали на болницата в Сандански ще бъде наложена някаква санкция заради грешката. Директорът на болницата заяви, че до момента не е поканен на среща със здравния министър Костадин Ангелов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!