Българският лекарски съюз (БЛС) продължава да настоява за връщане на хартиените рецепти за антибиотици и лекарства за диабет. Причината - според тях голям дял от медиците нямат възможност да предписват лекарства онлайн по различни причини.

Над 200 000 са издадените електронни рецепти към края на октомври. Според съсловната организация обаче проблемите продължават - някои са технически, други се дължат на разминаване между софтуера на аптеката и лекаря.

Според БЛС някои медици нямат изобщо достъп до системата и приложението за издаване на е-рецепти. Затова повече от две седмици след старта им продължават да настояват хартията да се върне.

„Ние смятаме, че е ненужно „да удрят с чук“ лекарите, за да прикрият безсилието си. Редно е да се спазват правата на европейските граждани. Въвеждането на дигитализацията не трябва да отнема правата на всички, които не искат да използват дигитални устройства към момента. Искаме да съществуват двата варианта на изписване на рецептите – поне докато не се убедим, че има адекватен контрол върху разпространението на лекарства“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той заяви още, че са готови да потърсят правата си в съда, както и да протестират.

Припомняме, че по искане на БЛС от Министерство на здравеопазването вече дадоха гратисен период за спешните медици - до март догодина те ще могат да издават и бели хартиени рецепти.