Броени часове до най-голямата нощ на Холивуд – раздаването на наградите „Оскар“. Мария Бакалова ще се състезава в категорията за поддържаща женска роля. Според един от най-големите световни сайтове за залагания именно тя е фаворит за отличието.

Тази година само малка част от церемонията ще бъде в „Долби тиатър“, основното шоу ще е на Централната гара в Лос Анджелис.

Дори официалният посланик на Холивуд и Оскарите Грег Донован смята, че Бакалова е фаворитка за златна статуетка за ролята си на Тутар – дъщерята на Борат във втората част на филма.

Тя е в жестока конкуренция с южнокрейката Юн Ю-Джун за "Минари" – история за американската мечта в Арказнас. Шанс има и Глен Клоуз, която е номинирана за Оскар осем пъти, но нито веднъж не е печелила статуетка.

Биката за най-добър филм е ожесточена между "Минари", "Процесът срещу седемте от Чикаго" и "Земя на номади", който е сочен за фаворит.

Другите българи в надпреварата са Илиан Иванов и Дана Проданова, съпродуценти на късометражната лента "Дълбоко усещане". Филмът на студентката от НАТФИЗ Теодора-Косара Попова "Танда" пък ще се бори за студентски "Оскар" в категорията "Чуждестранен документален филм".