Сградите в Пловдив ще „оживеят” тази вечер. Причина това да се случи е популярният „Фестивал на светлините” – едно от най-известните събития в германската столица Берлин.

С красивите арт инсталации, които ще бъдат презентирани върху няколко фасади на сгради, ще бъде отбелязан Деня на Европа в Европейската столица на културата. Фестивалът превръща едни от най-популярните световни  исторически забележителности, паметници, улици и площади в огромни светлинни инсталации

Снимка: bTV

Директора на фестивала Бригит Зандер разказа, че съчетанието между изкуство и светлина привлича все повече хора, като само за миналата година над 3 млн. души са посетили Белин, за да го видят. За нея Пловдив е идеалното място заради старинността си и уникалната атмосфера.

Жителите на града под тепетата ще видят 8 инсталации, като една е част от основното мапинг-шоу. То разказва интересна история върху една от фасадите. Основна тема на фестивала е правото всеки да изрази мнението си. Върху една от фасадите ще бъде прожектиран специално направен 3D филм.

Снимка: bTV

"Историята минава през едно малко момиче, на което възрастните не обръщат внимание – затова решава да се откаже от гласа си.  Но попада в капана на Времето, където Времето й дава един важен урок защо е важно да ползваме силата на гласа си, за да изразяваме мнението си.", добави Марин Петков от фирмата, изработила инсталациите.

Зрелищното шоу започва в 21:30 ч. и ще продължи 11 минути.