Развитие по казуса с надстрояването на сградата на "Шипка" 6. Постройката е собственост на Съюза на българските художници (СБХ), който планира новият етаж да осигури пари за ремонти на изложбените зони.

Районният кмет обаче се обяви против и поиска проектът да бъде спрян, защото сградата е образец на модернизма, макар че все още не е обявена за недвижима културна ценност.

Снимка: bTV

„Мисля, че е крайно време да престанем да бъдем варвари към културното си наследство. Дори не мога да си представя, че някой ще надстрои операта в Сидни, струва ми се неприемливо“, заяви Трайчо Трайков, кмет на район Средец.

В понеделник неговият екип ще внесе в Столичния инспекторат възражения от съседните кооперации и организации. От Съюза на българските архитекти (СБА) по-скоро приемат сградата на ул. „Шипка “ 6 да има още един етаж.

„Два, три или четири етажа биха били опасни, но един допълнителен етаж със скосяване под 45 градуса не внася съществени промени в средата. Разбирам колегите, те имат нужда от доходи от такива наеми, за да се издържат“, обясни проф. Тодор Булев, председател на СБА.

Снимка: bTVПредседателят на Съюза на българските художници разпространи позиция, в която се казва, че на адреса ще се изгради "нов функционален обем от олекотена конструкция". Посочен е и вероятният наемател на надстройката. Предложението вече има разрешение от главния архитект на София.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!