Софийската градска прокуратура (СГП) поиска от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) конкретни данни за нарушения при финансирането на Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от държавното обвинение.

Повод за искането идва след съобщеното от министър Спас Попниколов днес в ефира на bTV, че е сезирал прокуратурата за констатирани нарушения при изразходването на парите за саниране.

В сигнала на Попниколов няма посочен конкретен случай, при който има нанесена вреда на бюджета и са изложени „неясни и неконкретни данни”. Изискано е и информацията да бъде придружена с копия от съответните документи, посочват от прокуратурата.

Сигналът на министъра е подаден на 17 март и е изпратен по компетентност към СГП, уточняват от там.

Лиляна Павлова взе отношение по темата във „Фейсбук” профила си по темата.

Тя коментира, че Спас Попниколов е успял да компрометира програмата, използвайки „опорни точки”.

„Програмата за саниране е добра, но има „недостатъци“, удобно съвпадащи с опорните тези на БСП. Отново чухме за „високите цени на санирането“, нищо, че те са определени въз основа на различни компоненти, наложени от пазарната икономика, и въз основа на експертизата на различни експерти на министерството. Отново чухме за „наддоговаряне“ , „промяна на правилата“… Звучи познато, нали?”, пише Павлова.