Зимните условия продължават да създават затруднения в пътуването, въпреки че снегът постепенно спира. Най-критична остава ситуацията в област Добрич, където все още са затворени всички пътища.

Основни пътища са отворени в районите на Варна, Русе, Разград, Търговище, Силистра и Шумен, като е възможно по-късно днес между Силистра и Шумен да бъдат въведени ограничения, заради възможни снегонавявания.

Магистрала „Тракия” е отворена за движение в двете посоки. Въведено е ограничение на скоростта до 80 км/ч в платното в посока Бургас, а в посока София максималната скорост е 60 км/ч.

Възстановено е движението на превозни средства до 12 т на АМ "Хемус" в двете посоки в област Варна и по път I-2 Русе - Разград.

Проблематичния път от Бургас до Зимница е отворен само в едната посока.

Освен затрудненото движение по пътищата, остават и проблемите с електрозахранването.

Въпреки че на много места то беше възстановено, на тъмно и студено все още са близо 30 000 домакинства в Североизточна България.

Без ток остават 100 населени места в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Добрич и Силистра.

Към момента авариите на териорията на ЧЕЗ и EVN са отсранени. Екипите остават в готовност, тъй като ситуацията се променя.

Втори ден Добричка област е откъсната от останалата част на страната. Всички пътища са непроходими, на места преспите минават 2 метра. Заради силния вятър обаче снегопочистването на практика е невъзможно. Повече от 50 села са без ток, но екипите на „Енерго про” не могат да стигнат до тях. Над 40 са без вода.

Над 30 машини работят по главните пътища. Очаква се от други области да пристигне и допълнителна техника.

В Шуменско обстановката също остава изключително усложнена, пътищата са непроходими, а десетки села са без ток.

Въпреки че снежната покривка е около 23 сантиметра, на места вятърът е образувал преспи от близо два метра, които се пробиват с ротор. Очаква се утре вятърът да отслабне, което да облекчи снегопочистването.

35 часа продължи втората пътна блокада за последните десетина дни в Бургаско. Разликата в сравнение със ситуацията по Нова година е, че сега нямаше блокирани на пътя.

Вятърът утихна и даде възможност една по една да бъдат отворени всички затворени отсечки, включително магистрала „Тракия”, по която вече може да се пътува.

Затруднено днес беше и движението на влаковете

Те се движиха със закъснение средно над 200 минути. До 17 ч. има отменени 45 влака, като те са основно по направленията Русе-Каспичан; Самуил-Силистра; Добрич-Кардам; Бургас-Ямбол; Варна-Бургас.

Движението на влакове през Централна гара София продължава да се осъществява със закъснение. Заради ниските температури днес стрелките бяха замръзнали.

От 16:00 ч. е отворен за движение жп участъкът Русе-Каспичан (направление Русе-Варна), но всички влакове по направлението са отменени до 17.00 ч.

Влакът между Добрич и Кардам е все още на междугарието, изпратен е екип да разрива машината, тъй като е затрупана от сняг. Жп участък Самуил-Силистра е затворен за движение, тъй като снегоринът е затънал в 2-3 метрова преспа.

Пристанище Варна е затворено за плаване и маневриране на кораби поради лоши метеорологични условия. Пристанище Бургас е отворено за маневриране. Река Дунав е проходима.

Летищата работят нормално при зимни условия. На летище София полетите имат закъснения (около 1 час за излитащи самолети) заради антиобледенителните процедури, които се извършват стандартно при ниски температури.

Възможни са забавяния при доставката на пратки с Български пощи. Възможно е нарушение на работното време на някои пощенски станции. Това се отнася както за писма, така и за пощенски записи.

Оранжев код за ниски температури в София, Перник и Кюстендил

Преваляванията в страната са вече на по-малко места и постепенно отслабват, защото циклонът, който ни донесе тази съществена снежна покривка, се измества на изток. Освен това и вятърът утре няма да е толкова силен и няма да създава толкова усложнена пътна обстановка.

Остава обаче предупреждението за ниски температури. В по-голямата част от страната кодът е Жълт, а в областите София, Перник и Кюстендил е Оранжев. В тези райони, където предупреждението е от втора степен, утре сутрин температурите ще паднат до минус 20 градуса.

Докога ще продължи студът?

Така очакваното затопляне ще настъпи в четвъртък, когато вече максималните температури ще се повишат до около минус 5 градуса в повечето райони.