Наплив пред ваксинационните центрове срешу коронавирус, както и пред лабораториите за тестове имаше и този петък.

Сривовете в националната здравно-информационна система затрудниха работата на екипите и възможността за теглене на зелен сертификат и през днешния ден.

От понеделник обаче и преболедувалите COVID-19, установен с антигенен тест и регистрирали се в здравно-информационната система, ще могат да си извадят документа.

От 25 октомври те ще могат да се сдобият със зелен сертификат. Важно е да уточним обаче, че сертификат издаден на това основание ще важи само и единствено на територията на нашата страна. Това обявиха от здравното министерство.

Този документ също ще може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система. 

"Гражданите, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест,  могат да изтеглят своя зелен сертификат от http://www.his.bg."

Така на практика от понеделник се разрешава един от казусите на преболедували, но без възможност за издаване на сертификат.

„Това се отнася за тестовете, издадени след 1 декември 2020 г., тъй като тогава официално със заповед в рамките на нашата страна, този тест е приравнен с PCR теста“, съобщи в четвъртък здравният министър Стойчо Кацаров.

Удължава се и валидността на сертификата за преболедували от 6 на 12 месеца.

Издаването на документа на база антигенен тест и новият срок обаче ще важи само на територията на България.

Снимка: btvnovinite.bg

А казусите със сертификатите не спират дотук.  В края на август след домашно лечение, Виктория Войнова се влошава и отива в болница. Направени са й редица антигенни и PCR тестове и всички да отрицателни. Следват кръвни изследвания, рентген и скенер. Клиничната картина говори за COVID-19.

„От рентгена не беше хванато нищо, от скенера хванаха пневмония от дясната страна, която е тип матово стъкло. Предвид обстоятелствата, че е специфична COVID пневмония и това, че моят баща е позитивирал, аз бях приета в COVID отделение“, разказва Виктория.

Лечението продължава 11 дни. След изписването й е направен тест за антитела, който потвърждава диагнозата.

„В системата не фигурирам като човек, който е имал позитивен тест. На лична карта номер светва в червено, просто не ми приема данните, за да мога да изкарам такъв сертификат онлайн“, споделя жената.

Снимка: btvnovinite.bg

Виктория не може да се ваксинира, тъй като са минали само 40 дни от боледуаването ѝ. От болницата засега не коментират казуса. 

Здравните власти посочват, че положителните резултати от изследване за антитела не се считат за достатъчни за сертификат. И така Виктория остава в „параграф 22“.

От Министерството поясниха за bTV, че дизайнът на новия документ, валиден само за нашата страна ще е почти същия като европейския вариант, но се обмисля различна защита и QR код. Той ще може да се ползва само и единствено за нуждите на държавния ни здравен контрол.

А европейският вариант на сертификата е единен за всички страни членки- валиден е шест месеца, а като доказателство за преболедуване се приема само PCR тест.