„Най-голямата ми политическа грешка бе, че тогава, през 2013 г., допуснах по този начин да провокираме хората, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу политическия им лидер Ахмед Доган, да преосмисли исканията си и че подобно решение – избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили”, казва бившият лидер на БСП и настоящ председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев в интервю за списание „Биограф“, посветено на 50-годишнията му.

Станишев отбелязва юбилея си на днешния 9 май.  

„Аз съм сигурен, че много хора искрено излязоха да протестират през лятото на 2013 г., защото се почувстваха предадени. Към тези хора изпитвам уважение и на тях дължа извинение” , казва още той.

По думите му обаче големите граждански протести от 2013 г. бързо са били „обяздени“ политически, тежко финансирани от ГЕРБ и от други субекти, за да се постигнат съвсем други цели”.

„Днес се питам къде са „умните“ и „красивите“, когато правителството взе 16 млрд. дълг? Защо не протестират, не обграждат парламента“, казва още бившият лидер на левицата.

Според Станишев кабинетът на Орешарски не е свален от протестите, а от договорка между ГЕРБ и ДПС, оглавявано по това време от Лютви Местан.  

„Протестите бяха преодолени. Те замряха, кабинетът започна да работи все по-ефективно и започна да дава резултати, при това в една безумно изкривена обществена среда на омраза“, посочва Станишев.

„[Правителството]... падна, защото нашият партньор Лютви Местан, както той вече самият официално заяви, имаше друга визия за присъствието на ДПС в политиката. Тази визия беше, че ДПС трябва да влезе във властта през дясното. Той очевидно се бе договорил зад гърба ни, задкулисно, с ГЕРБ и не бе случайно прословутото кафе в Кърджали. Планът беше – пада кабинетът на Орешарски, предсрочни избори и те с ГЕРБ правят правителство. Но тази сметка се оказа крива. ДПС плати много тежка цена за тази грешка и заблуда на г-н Местан и на неговите конструкции“, казва Станишев.

В интервюто си Станишев говори и за АБВ на Георги Първанов, когото дълги години възприемал като патрон и наставник. В същото време обаче новият му проект разцепил лявото.

„Не можех да си представя, че човек като Първанов, когото партията е създала, може да ѝ нанесе подобен удар“, казва Станишев.