„Министерството на здравеопазването вече поиска от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ да извърши проверка на уволненията на санитари от спешното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ във Видин.“

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на среща с представители на Националния синдикат „Защита“.

Медици от болницата във Видин започнаха гладна стачка заради уволнения. По думите им са връчени заповеди за уволнение на четирима служители, „дръзнали да разкрият злоупотребите с полагащите им се пари за работа на първа линия“. 

От синдикалната организация настояват четирите жени – санитари във видинската болница - да бъдат възстановени на работа, както и изпълнителният директор на лечебното заведение да подаде оставката си.

„Конфликтът продължава вече година. Това не са нито първите, нито ще са последните уволнени членове на нашия синдикат. Този натиск върху персонала на болницата трябва да бъде прекратен.“ Тези опасения изрази председателят на Националния синдикат „Защита“ Красимир Митов.

„Вътрешен одит“ на МЗ също ще провери сигналите за финансови нарушения във видинската болница.

„Ще бъдат поискани и писмени обяснения от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Това, което зависи от министерството като принципал на болницата, ще бъде направено“ беше категоричен министърът на здравеопазването проф. Сербезова.

След като резултатите от назначените и поисканите проверки бъдат предоставени на здравния министър - незабавно ще бъдат предприети и кореспондиращите с тях действия, стана ясно още по време на срещата.

В рамките на дискусията, касаеща медицинската грижа в МБАЛ Видин, беше коментиран и ваксинационният процес в страната. Представителите на синдиката изразиха своята готовност да съдействат на МЗ по отношение популяризирането от необходимостта и смисъла от ваксинация на българските граждани срещу COVID-19, в това число и на своите членове