Семейство спасява пострадали и болни животни във ферма край Варна. Единственият по рода си приют работи вече 10 години.

Когато Виктор Каролев и съпругата му заживяват във варненското село Орешак, първоначално планът им е да развиват селски туризъм. В последствие обаче се отказват от него и решават да се грижат за застрашени селскостопански животни.

„Отначало взехме едно магаренце, което беше за клане. Бяхме отделили едни пари за джиесем, и ги дадохме за магарето”, разказва собственикът на фермата Виктор Каролев.

Именно тогава му идва идеята да даде възможност на родителите да показват на децата си на живо каква е разликата между овца, коза и теле например. Той смята, че съвременният технологичен свят нарушава връзката с природата, а децата от рано трябва да се възпитават в състрадание и грижа за животните.

Козелът Бижу идва във фермата преди 4 години, когато е бебе и остава сираче. Виктор и съпругата му го взимат в тежко състояние, но в последствие се грижат за него и го лекуват.

Подобна е и съдбата на 8-годишната овца Сашка. Предишните ѝ стопани смятали да сложат край на живота ѝ, защото е сляпа.

„На нас ни дожаля много и си я взехме, вече 8 години е при нас. Това, че е сляпа въобще не ѝ пречи да си живее, много е миличка, развила е страхотни сетива, особено слухът ѝ е невероятен, разказва Виктор.

Освен на селскостопански животни Каролеви често помагат на пострадали птици. Преди време те върнали към живота един щъркел, който бил дехидратиран и изнемощял от дългия път, с много цаца и вода.

Заедно с Бижу и Сашка днес във фермата живеят около 40 животни. Преди години на приюта помагал спонсор, но сега семейството разчита на собствени средства и дарения. Много хора виртуално са осиновили част от обитателите, като поемат издръжката им. В грижите за животните във фермата пък се включват доброволци. Освен това хора от цялата страна подават сигнали за животни в опасност. А за Виктор и съпругата му най-голямата награда е признателният поглед и обичта на животните.

Вижте повече във видеото: