Семейно тържество в столичен квартал вдигна на крак полицията и кмета. За това съобщават от пресслужбата на район „Слатина“.

Снощи, между 22:30 и 00:30 часа, кметът на района Георги Илиев проведе съвместна акция с Първо районно управление на МВР и Столичната РЗИ. Проверката беше по сигнал на граждани за прекомерен шум през нощта.

На място уредът за измерване на шума отчете над 80 dB, при разрешени до 45 dB за жилищни зони в този часови пояс. Това е наложило съставянето на предупредителни протоколи, а на нарушителите ще бъдат наложени санкции при повторно нарушение.

Снимка: Столична община

Проблемът с шума в квартал „Христо Ботев“ от сватби и семейни тържества е хроничен. Сигнали от граждани постъпват както на телефон 112, така и в районната администрация и се налага системен контрол.

„Смятам, че е нужна цялостна реформа в организацията на чистотата в София, което включва и шумовото замърсяване. Всеки район трябва да разполага с измервателен уред и да може реално да осъществява контрол, за да се налагат и ефективни санкции“, каза кметът на района Георги Илиев след проведената акция.

Снимка: Столична община

Той благодари на колегите от Първо РПУ на МВР и Столичната РЗИ за съдействието в тези късни часове, както и на хората от района, които сигнализират за нередности и проблеми, и подчерта, че работата на институциите може да бъде наистина ефективна само с активното участие на гражданите.