Близки на 38-годишния арестант Иван Михайлов, който самоуби в ареста в Благоевград, се съмняват, че той е бит в полицията и не вярват на версията сам да е сложил примката на врата си. Полицията мълчи за подробности с мотив, че има образувано дознание. Назначена е вътрешна проверка в дирекцията.

Майката на Иван Михайлов с мъка си спомня последната си среща с все още живия си син. „Чухме се по телефона сутринта, всичко беше спокойно, не е имал абсолютно никаква агресия. Пазарувахме, обядвахме и той си замина,” разказа Зорка Михайлова пред bTV.

По- късно жената разбира, че синът и е арестуван и набира номера на мобилния му телефон. „Обадих му се, спокойно каза, че е в полицията и после нито го чух, нито го видях,” допълва майката.

Според версията на полицията, обявена в официален мейл до медиите, Иван е задържан в благоевградското село Изгрев, тестван е за алкохол и дрегерът показал, 1,8 промила. Мъжът отказал кръвна проба и дори опитал да избяга от патрулката като се държал агресивно с полицаите.

Зорка Михайлова се съмнява, че толкова много полицаи не са успели да овладеят агресията на Иван. Как се е стигнало до самоубийството, никой от МВР не се наема да обясни. Под въпрос е как никой от дежурните във фаталната вечер не е видял на камерите, че Иван се подготвя да се обеси. До семействаото достигат различни версии.

„Сега казват чаршаф, а преди, че е взел връзката на анцуга. Има разминаване. А в казармата ми вземаха и връзките, и колана,” възмутен е бащата Михаил Михайлов.

Според последното полицейско становище Иван се е обесил с постелката на леглото, която преметнал през решетката на прозореца. Бащата обаче твърди, че по тялото на сина му е имало тънка следа, което прави версията с чаршафа абсурдна „Аз даже попитах как може къде обяснете ми къде може да се върже горе на лампата ли къде? Никакъв отговор не получих от полицията,” допълни бащата.

Близките не вярват, че Иван сам е сложил край на живота си. Твърдят, че никога не би оставил 6- годишния си син сираче.

„Той, ако ви кажа право, че не може да си върже обувките като хората, няма да ми повярвате. Той не може да си направи майсторски възел, той не може да си върже обувките като хората и е туткав. Той не може набързо да го направи, трябва много време, за да направи нещо, защото е туткав,” разказа още Зорка Михайлова.

По лицето на починалия има рани, разказват родителите. Не отричат, че нерядко си пийвал, но не изключват вероятността някой да му е помогнал да избере смъртта.

„Ходихме да питаме днеска дали черепът е отварян, защото ни казаха, че е отворен,” изтъкна още бащата. В смъртния акт не мястото за посочване точния час на смъртта стои празно. Според съдебно- медицинската експертиза иван е починал от задушаване.

Директорът на полицията в Благоевград отказва коментар с мотив, че се отчита само пред вътрешния министър. Не отрича обаче, че вина имат дежурните по време на инцидента. Кой точно и в каква степен ще изяснява започналата проверка.