Депутатите приеха отчета на Съвета за електронни медии (СЕМ) за дейността на регулатора за 2012 г. Документът предизвика критики от страна на „червени” депутати. Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов заяви, че отчетите нямат функция на доклад.

„Чувствам един дефицит за дебат въобще за състоянието на медиите. Аз си давам сметка, че това е политическа сцена, но нека не забравяме, че свободата на словото е ненамеса в медиите”, каза той. „Свободата на словото не е проблем, който трябва да се политизира”, репликира Татяна Буруджиева от Коалиция за България.

„Обществените медии – БНР и БНТ, през последните години и в една медийна криза, са острови на стабилност. Мартин Захариев изрази негативна оценка за работата на обществените медии. Тази оценка не съвпада с оценката на СЕМ”, посочи Лозанов и добави, че СЕМ е възможно най-прозрачната организация в страната.

Татяна Буруджиева констатира, че методите за мониторинг, които Съветът за електронни медии упражнява, са брадясали, мухлясали и прашасали, а БНТ не оправдава стотиците милиони субсидия. Тя обвини СЕМ, че не е изпълнил задълженията си да следи и регулира процеса по цифровизацията.

В атаките срещу Лозанов се включи и председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него отчетът на СЕМ не дава достатъчно ясна представа за работата на регулатора и за проблемите в сектора.

Според проф. Лозанов трябва да има нов закон за медиите, но направен на базата на сериозен обществен и професионален консенсус. Той не пропусна да намекне, че обвиненията на левицата са провокирани от политически интереси.