След проливния дъжд в Бургаско втори ден хора в село Дебелт не могат да стигнат до наводнените си къщи.

Нела Петкова от снощи е евакуирана при съседката си. „Ето там, светлинката дето я виждаш, това е моята къщичка, но от пет и половина съм излязла и не мога да вляза, всичко е вода“, казва тя през сълзи.

Това е четвъртият потоп, който преживява за последните 10 години. „С 360 лв. пенсия съм, всичко вътре е вода, трябва да се изхвърли всичко“, споделя жената.

Електроуредите им са били подменени след предното наводнение. 

Местните жители са евакуирали близки от къщите със собствени сили. Кметът на селото твърди, че още преди година е сигнализирал за непочистени канали и затлачено корито. „В самата дига около реката и вътре в самата река може да видите дървета колкото, в буквалния смисъл, два-три човешки ръста. До този момент никога нищо не предприемано“, казва Ангел Ников.

В Дебелт има автомобили, които остават под водата.

Снимка: Лора Стаматис

Пътят между Ахтопол и Резово също остава затворен. Там река Велека придойде и заля пътното платно.

Минаването през моста на Велека на практика е невъзможно.

Придошлите води от язовирите над созополското село Равадиново са потопили и оставили в кал аквапарка, оплакват се стопаните му. „Не се оплакваме от дъжда, оплакваме се от безстопанствения язовир, които скъса дига. Дойде 2,5 м вода и заля целия аквапарк. Част от оборудването беше отмъкнато надолу и го търсим на един-два километра“, коментира Янко Кръстев, представител на аквапарка.

Кметът на Созопол отрече да има скъсана дига. Язовирите са изпуснати контролирано, което спасило от наводнение селото.