Селища в Бургаска област останаха без дърва за отопление. Проблемът е толкова сериозен, че на места обмислят да обявят бедствено положение. 

80-годишният Йордан от Черноморец пестеливо подклажда печката с малкото му останали дърва от миналата година.

"Бяха сложили обява, че няма да има дърва и синът ми се зае, той ме записа и плати навремето, и на него няма, и на нас няма дърва", оплаква се Йордан Николов.

Парите са платени още през пролетта. Като Йордан, 200 семейства в Черноморец се надяват да получат дърва за огрев на ниска социална цена.

В тези студени дни хората в Черноморец разчитат на дърва в много малки количества, останали им от минали години.

"Проблемът е, че всичко се изнася за навън и нищо не остава за България, това е проблемът", коментира - Никола Янков, жител на Черноморец.

Според местния кмет причината е лоша организация и липса на декларираните количества дърва.

"Защото по документи в масивите, това е по информация на Горско стопанство, в някои масиви по документи има едно количество дърва, но когато се отиде на място, се оказва, че това количество го няма", обясни Росен Деспов, кмет на гр. Черноморец.

Преди месец директорът на Общински гори-Созопол си подаде оставката след скандал, а новият шеф отказа да се срещне с екипа ни. В село Зидарово, където хората стигнаха до протести, доставката на дърва вече е започнала.

Без дърва за огрев са останали и населените места в община Руен. Цената през кметството е 39 лева на кубик, но на пазара вече се търгуват за 220 лева.