Националният институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Продължава да регистрира вторичните трусове вследствие на земетресението от 5,3 по Рихтер в близост до Атонския полуостров.

Сеизмолозите са категорични, че в следващите дни, дори и седмици, ще бъдат регистрирани последващи трусове с нисък интензитет от около 3 по Рихтер.

Земетресението тази неделя бе усетено както по високите етажи в София, Благоевград и други градове.

Малко преди 14:00 ч. неделният следобед на благоевградчани е помрачен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Просто си лежах в леглото и леко се разлюля. То започна много леко като за начало и помислих, че ми става лошо и че ми прилошава, че ми пада кръвното... Аз съм на осмия етаж, как ще сляза толкова бърза да се спасявам“, разказва Цветелина Борисова.

Любка Димитрова живее на 11 етаж, заедно с 4-годишната си внучка.

„Аз спях на диванчето и той ме залюля дивана и аз се събудих и се разтресох, облякох детето и излязох“, споделя Любка, която се е притеснила, защото е с хронично заболяване и мозъчен инсулт.

Снимка: btvnovinite.bg

Земетресението стресна и хората от блока в квартал „Струмско“, който пламна през декември.

„Не беше много силно, но се притесняваме, защото конструкцията е компрометирана между 7 и 8 етаж и не знаем, дали няма да стане по-страшно“, казва Михаела Митева.

Сеизмолозите регистрираха десетки вторични трусове в следобедните часове.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление, след него имаме вече над 10 следтруса и два от тях са с магнитуд над 4 по Рихтер, но това е съвсем нормално“, коментира чл.-кор. проф. Николай Милошев, директор на НИГГГ към БАН.

Учените са категорични, че няма връзка между земетресенията в Егейско море и в Перник, усетени по-рано тази сутрин.

„Това беше едно много миниземетресение, и слава Богу, с магнитуд 3,  последвано от друго микроземетресение с магнитуд 2,1 след десетина минути“, казва проф. Милошев.

Днешният трус усетиха и в Хасковско и Кърджалийско.