Седмокласниците се явиха на втория изпит от Националното външно оценяване. Учениците изложиха знанията си по математика, за което имаха два часа и половина.

В класните стаи влязоха за изпит над 61 хиляди ученици от близо 1700 училища. Както и на препитването по български език и литература, те трябваше да пишат с черен химикал, тъй като за първа година работите ще се проверяват електронно.

Резултатите ще бъдат обявени до 27 юни. Оценката от матурата по математика днес ще участва в образуването на бала им за кандидатстване в гимназия. Учениците ще избират от близо 2500 паралелки.

Заради мерки за сигурност до предаването на всички работи достъпът до сградата е ограничен. И на изпита по математика, както и по български преди два дни, беше изтеглен Вариант 1. Учениците обаче не знаеха какво се крие зад него до започването на теста.

Ученикът Мартин Емилов ще пише с гипс, след като преди дни си счупил дясната ръка.

Заради случаи като този родители настояват да има и втора дата за Националното външно оценяване.

"Децата ще са много по-спокойни, уверени, а може и въпросите да са по-коректни", уточнява майката Ирена Иванова.

Директори предполагат, че подобна организация ще бъде трудна.

"Но след като за висшите учебни заведения има няколко предварителни изпита, въпрос на време е това да се приложи, особено ако се промени формата на изпита заедно с електронното му провеждане", смята директорът на 119 СУ Диян Стаматов.

Този изпит слага края на Националното външно оценяване за 7 клас и началото на кампанията по кандидатстване. Тя ще се проведе от 3-ти до 5ти юли - за първи път само електронно. Семействата, които не ползват интернет, може да попълнят формулярите онлайн от училищните гнезда.