Оценката на зам.-председателя на Парламента Валери Жаблянов за Народния съд като „необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“ стана причина за един от най-големите скандали тази седмица. ГЕРБ поиска оставката му, а Жаблянов коментира, че не вижда причина да се извинява.

Снимка: bTV

В предаването „Тази неделя“ по bTV депутатът от БСП Александър Симов заяви, че е важно да се уточни, че целта на Народният съд не е била да избие елита на нацията. „Народният съд, или съдът на бившия политически елит, ни е наложен от Великите сили. Ненапразно те пращат наблюдатели тук. Той ни е наложен. Готов съм да спорим и да говорим такъв ли е трябвало да бъде обхватът и това е част не само от грешките, вероятно и от престъпленията. Но да твърдим, че Народният съд сам по себе си е престъпен, както наскоро каза Спас Гърневски, няма да приема. Този съд не е някаква идея на комунистическата партия, не е таен, коварен план да избие цвета на българската нация. Половината от тези хора, част от хората, които са били осъдени, носят реална вина за провала на политическия режим преди 1944 г., тъй като, нека да припомним – България по време на цялата Втора световна война е съюзник на Хитлер. Това е изискване, в Парижкия мирен договор дори, в член пети, е заложено изискването да ги осъдим“.

Снимка: bTV

„Толкова скандален прочит не съм очаквала, особено на днешния християнски празник, на деня за прошка“, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя обаче призна, че не е учудена, защото „това е последователна позиция на БСП“ и припомни изказванията на Корнелия Нинова, че „демокрацията им е отнела всичко“ и на Иво Христов за „80-те процента дебилни“, както и провалената от Жаблянов минута мълчание в Парламента по повод жертвите на комунизма. „Аз виждам, че това е разбирането изобщо в БСП. Според мен това е гавра с историята, с паметта на тези хора и оставката е най-малкото“, заяви тя.

Симов контрира, че в БСП не се наказват за мнение, дори то да се различава от това на партията. „Ние не сме някакъв взвод от екзекутори, който трябва да накаже всеки, който мисли различно“, заяви той. Според него в декларацията на БСП не е имало оневиняване на престъпленията на комунистическия режим, а Валери Жаблянов е посочил исторически факт.

Снимка: bTV

Двамата, логично, бяха на противоположни мнения дали искането на оставката на Жаблянов е реванш за оставката на Димитър Главчев.

За напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев Атанасова коментира, че думите на държавния глава наистина са изглеждали като „вероломно нападение срещу правителството“. „Учудваща е тази бурна реакция, свързана със споменаването на името на Иво Христов (началника на кабинета на Радев, бел. ред.). Може би г-н Радев още не се е отърсил съвсем от армията, където, като чуеш „началник“ и козируваш. Само че той вече е в президентската институция и става въпрос тук за длъжността началник на кабинет в неговата администрация“, каза тя.

Според нея държавният глава е „сътворил нечуван дипломатически гаф“, като е принизил срещата на Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган до поднасяне на шербет.

Познавам Иво Христов и още когато Борисов започна да го атакува, ми стана ясно, че „изказва опашата лъжа. Дали е грешка, или лъжа – той си знае“, каза Симов. „Президентът формулира редица въпроси, които витаят отдавна в общественото съзнание“, добави той.

Снимка: bTV

Атанасова коментира и искането на управителя на НЗОК д-р Камен Плочев за актуализация на бюджета на Касата зад гърба на здравния министър Кирил Ананиев. Доколкото разбирам, Надзорният съвет на Касата, който взема подобни решения, не е заседавал по тези въпроси, така че „смятам, че проф. Плочев постъпи некоректно и спрямо Надзорния съвет, и спрямо министъра на здравеопазването, финансовия министър и премиера“, заяви тя.

 

За мен това издава атмосферата, която се в настанила в здравната система – на липса на какъвто и да е диалог. За мен това е плашещо като обикновен човек и пациент, коментира Симов. Той добави, че не знае кой е високопоставеният политик, заплашвал Плочев, за когото говори Славчо Велков (БСП), но няма основания да не вярва на колегата си.

Снимка: bTV

Според мен това е нелепо твърдения, каза Атанасова. Тя припомни, че номинацията на Плочев е дошла именно от ГЕРБ.

„Здравната каса като институция киха откакто навремето (Симеон) Дянков взе милиард и половина от нея и не е ясно къде отиде“, каза Симов и определи това като „кражбата на десетилетието“.

Атанасова контрира, че към този момент в здравната система има повече пари.

Вижте целия разговор във видеото: