Седемте семейства от Момчиловци, чиято къща пострада от пожар преди Коледа, вече имат покрив над главите си. Благодарение на добри хора, скоро те ще могат да се върнат към нормалния начин на живот.

Хората още не могат да забравят звъна на камбаната, който извести, че в селото има пожар. Всички се втурват да гасят, но пламъците нанасят сериозни щети. Кметството обаче поде акция в помощ на пострадалите и за около два месеца са събрани 30 хил. лева.

„Хората бяха толкова обезверени, но след втория ден, когато тук се струпа почти цялото село да разчистят, нещата се случиха наистина много бързо и хората повярваха, че ще се справим“, казва една от пострадалите – Нели Атанасова.

Снимка: bTV

„Към днешна дата покривът е изцяло ремонтиран, тоест изграден е нов покрив, като дървеният материал за него е изцяло дарение от местни преработвателни фирми. Освен това в момента се извършва измазване на стените, монтаж на гипсокартон и надявам се след няколко седмици хората да могат да се приберат в жилищата“, коментира кметът на селото Сийка Суркова.

Снимка: bTV

Младежи от Момчиловци даряват 3000 лв. на пострадалите. Събират ги от коледуването и от Богоявление, когато обикалят с кръста момчиловските къщи за здраве.

„Абсолютно всички момчета, които участваха в този празник, единодушно решихме, че трябва да дарим парите на хората“, обяснява 18-годишният Атанас Жекин.

Снимка: bTV

От групата „Приятели, ПОМАГАЙТЕ“ също идват на помощ.

„Разбрахме от вашата телевизия, веднага се обадихме, за да можем да съдействаме – споделя Лео Кадели от групата. – Направихме един първоначален списък, просто чакахме да се случат нещата с покрива и всички изолации вътре. Сега повечето от тези неща са факт. Засега караме легла, пералня, хладилник, доста неща, които са първоначална необходимост“.

Снимка: bTV

Добрината на стотици хора връща вярата у родопчани.

„Като стана белята, аз бях много отчаян, но сега вече имам надежда“, признава Стоян Стойков, който също е от потърпевшите.

„Искам да благодаря на Господ, че ни даде толкова хубави и слънчеви дни. Благодаря на всички близки, познати, приятели и непознати с добри сърца, всички ни помогнаха страшно много и си върнахме надеждите“, добавя Стефка Стойкова.

Снимка: bTV

Доброто винаги е заразно, доброто винаги побеждава – казва Лео Кадели. – Тези думи съм ги чул много пъти в живота си, събуждам се с тях и лягам с тези думи. Просто бъдете добри и помагайте!“.

Дарителската акция продължава.

Вижте повече във видеото: