Специализираният наказателен съд остави в ареста седем от двадесетте обвинени за корупция на ГКПП "Калотина". Нетипично, съдът чете цитати от свидетелските показания в съдебна зала.

Съдът определи исканията на прокуратурата за изчерпателни и посочи в мотивите си, че може да се направи извод за съпричастност на всички обвинени в залата. Има гласни доказателства, прилагани са и СРС-та, каза още съдът.

Нетипично, съдебният състав прочете цитати и на някои от свидетелските показания, между които и служители на ГКПП "Калотина".

„Чухте, че всъщност трансмисията между трасето и началниците така и иначе не е установена, а само нейното установяване може да доведе до признаването на тези хора за виновни в крайна сметка“, заяви адвокатът Людмил Рангелов.

„Считам, че връзката е доказана, но както знаете в хода на едно наказателно производство се събират достатъчно доказателства, тоест доказателственият материал в хода на разследването се запълва“, каза прокурорът Калин Стоилов.

Според свидетелите шофьори служителите на ГКПП не са ги подканяли за даване на подкуп, но митничарите са искали по 5 евро.

Има и показания на свидетели, работили поне от 15 години на „Калотина“. Направени са и разпознавания, а всички обвинени са на ръководни длъжности.

Няма доказателства за опасност да се укрият. Опасност да извършат други престъпления обаче има, защото имат много контакти. Двама от обвинените се разплакаха в съдебната зала.

Според обвинението тези 7 души са били в ядрото на престъпната схема, останалите 13 от 20-те са били по-надолу в йерархията на схемата. Това, според обвинението, се е доказвало от 20-те тома събрани доказателства за последните 10 месеца, в които се е водило цялото разследване.

„Касае се за добре структурирана група, действала трайно от началото на 2019 г. до настоящия момент. Ръководителят на групата е в съдебната зала. Спрямо него е повдигнато обвинение. Лицето е началник на митническия пункт. Останалите лица са началници на отделни смени в този пункт. От седемте 4 са началници на смени, останалите лица са митнически инспектори“, обяви прокурорът Калин Стоилов.

Цялата група е арестувана след сигнал на турски шофьор. Според събраните доказателства целта на получаваните подкупи била да се избегне щателна митническа проверка, а печалбата била средно между 800 и 1000 евро на смяна.

Апелативен специализиран съд ще заседава на 13 февруари от 10 ч.