Такса "почерпка" от водачи на коли и камиони искали митническите инспектори и граничните полицаи, задържани на пункта "Калотина". Сред арестуваните е и началникът на пункта. Разплитането на схемата започнало след сигнал на турски шофьори. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Треперейки, дойдоха в дирекцията със своята самоличност - част от тях заявиха, че на територията на ГКПП "Калотина" не е възможно да се премине, без да се плати. Единственият начин да преминат пункта, без да платят, е да прелетят. Повтарям: Да прелетят!", разказва Стефан Банков - директор "Вътрешна сигурност" в МВР.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта на подкупите била да се избегне щателна митническа проверка. Според прокуратурата печалбата била средно между 800 и 1000 евро от влизащи в страната камиони, а от излизащи - сумата достигала до 1300 евро. 

Снимка: btvnovinite.bg

Прокуратурата е разследвала случая повече от година. Арестувани са 15 митнически инспектори и четирима гранични полицаи. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Искането на подкупи ставало директно или чрез действия - мимики и жестове, чиято цел била да подскаже на водачите да предадат определена парична сума. Ако водачите на товарните автомобили давали пари, които са били в по-голяма банкнота, им се връщало съответно ресто", разкрива говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

"Арогантни са в поведението си, както граничните полицаи, така и митническите служители", допълва Банков. 

"Може да се направи извод от нашите действия, че митничарите са слабостта на Специализираната прокуратурата“, казва по повод на разследването Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура. 

Разследващите изясняват и стандарта на живот на арестуваните. 

„Две от лицата, високо стоящи в пирамидалната структура на групата, си позволяваха да пътуват по 700 км, за да работят, което поражда въпросът откъде имат доходи, за да си позволят това пътуване“, разкрива Стефан Банков - директор "Вътрешна сигурност", МВР.

По време на обиските в домовете на задържаните освен големи парични суми, са открити и наркотици и боеприпаси.