22 от задържаните вчера служители на ГКПП „Калотина“ са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сред тях е и началникът на граничния пункт, който е посочен като неин ръководител. Обвиняеми са и 15 митнически инспектори, както и четирима служители на ГД „Гранична полиция“.

При претърсванията в домовете на обвинените са иззета е големи парични сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

„Събрани са доказателства, че групата действа от началото на 2019 г. Тя има строго изградена пирамидална структура. На върха стои началникът на митническия пункт, митнически инспектори и гранични полицаи. Членовете са искали и получавали суми в различни размери от водачи на МПС, предимно турски граждани. Искали са и от български граждани, когато са транспортирали хранителни стоки“, уточни Милева.

Турски шофьори разказвали, че човек може да мине през ГКПП „Калотина“ без да си плати, само ако прелети.

Събирани са различни суми на входа и на изхода на пункта. Всеки митнически инспектор обаче е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, независимо колко е събрал през деня.