В момента има седем места с активни пожари. 14-ти ден продължава гасенето на пожара в Рила. Информацията от сутринта е, че днес най-вероятно ще го приключим. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” на bTV главен комисар Николай Николов, началник на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

„Два пожара има в района на Елхово  - единият е Вълча поляна, другият е Ага Баир. Има още един до самото Елхово, също така в Добруджа, защитена територия, и един в Средец.

„Всички пожари са овладени, те се намират под контрол. Ние сме предпазливи в нашите изказвания, предвид обстоятелството, че с повишаване на температурите рискът се увеличава от тяхното възобновяване”, каза главен комисар Николов.

По отношение на Елхово, той заяви, че е удивен от небрежността и последователността, с която вчера са се случвали пожарите.

"Там не говоря за един или за два пожара. Там бяха четири пожара – един, в който ние въобще нямахме време да участваме. Доброволната дружинка от село Елхово сами се справиха с него и го загасиха в рамките на 50—60 декара".

Почти в 100% от случаите говорим за човешка небрежност, допълни гл. комисар Николай Николов.

По отношение на пожара в Шабла, възникнал снощи, главният комисар съобщи, че официално причината е неустановена, но има версия, че огънят в защитената територия е пламнал от увеселителни фенери.

"Безценни видове са загинали. За радост в голямата си част тази защитена местност е спасена от огъня", допълни Николов.

Санкциите са в две посоки. Едните са административно-наказателните санкции, това са така наречените глоби. Те никак не са малки. Другите санкции са лишаване от субсидии на собственика, който е допуснал подпалването на земеделска територия. Болшинството от пожарите, включително и в Елхово, се случиха след процеси по почистване на териториите”. Така отговори главен комисар Николов на въпроса трябва ли да се увеличат санкциите за пожарите, възникнали в резултат от човешка небрежност.

Той призова хората да изчакат още 3-4 дни, докато минат големите горещини, и тогава ще имат достатъчно време да почистят териториите. 

Между 3500 и 5000 лв. струва гасенето на пожар с хеликоптер за един час

„Хеликоптерите на българската армия са сравнително евтини спрямо това, което е на международния пазар. Тъй като те са държавни, ние имаме споразумение с тях, приблизително между 3500 и 5000 лв. на час работа на място струва дейността на хеликоптер за един час гасене. Толкова струва на Запад, само че в евро, а закупуването на един хеликоптер от тази клас тръгва от 12 млн. евро и надминава 20 млн. евро”, обясни директорът на пожарната.

2400 доброволци са преминали курсове в учебните центрове, оборудвани са с лични предпазни средства. 27 отряда имат и пожарни автомобили, предоставени от министерството, допълни той.

Николов обясни, че доброволецът е изключително ефективен в две ситуации – първо, когато пожарът е съвсем малък и доброволецът в малкото населено място бързо отива и може да го потуши. И вторият е в заключителния етап по доизгасяването на горските пожари, а в средата е работата на професионалистите, защото там са най-тежките условия.