Седем години след кървавия атентат на бургаското летище „Сарафово”, осъдени все още няма. Терористичният акт без аналог в новата българска история шокира както гражданите, така и властта. В него загинаха 7 души.

Делото, което се гледа от Специализирания наказателен съд, тръгна миналата година, но беше отлагано няколко пъти заради процедурни проблеми. Последното отлагане бе през май тази година заради неявяването на свидетели от Румъния.

Обвинени за атентата са 28-годишният ливанец Хасан Ел Хадж Хасан и 35-годишния австралиец Мелиад Фара, които все още не са задържани, макар да са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

На 18 юли 2012 г. избухва бомба в автобус с израелски туристи. Тогава френският гражданин от ливански произход Мохамед Хасан ел Хюсейни детонира взривно устройство на паркинга на летището.

Взривът уби седем души. Сред шестимата загинали бе и българинът Мустафа Кьосов – шофьор на автобуса. Самият атентатор бе седмият загинал. Ранени бяха 35 души.

Самоличността на атентатора бе установена по-късно след ДНК експертиза. Хасан Ел Хадж Хасан и Мелиад Фара са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Тъжната седма годишнина се отбелязва с възпоменание в Сарафово. Мерките за сигурност са изключително затегнати, което забавя започването на церемонията. 

На церемонията присъстват посланика на Израел, министърът на транспорта и близки на загиналите, които са пристигнали специално за възпоменанието. По традиция на пам,етника са поставени шест свещи, които символизират шестте жертви на терора.