Изсичането на дървета във втория по големина парк в София – Западния, продължава с години. Според жители на околните квартали всеки ден в парка влизат каруци от кв. „Факултета“, мястото вече прилича на сечище, а скоро от него може да остане само поляна.

Оказва се, че полицията няма какво да направи, защото... престъпление няма.

Преди дни потребител на платформата „Аз, репортерът“ ни изпрати любителското видео, на което се вижда един от бракониерите.

Снимка: btvnovinite.bg

Припомнете си го:

Мъжът твърдеше, че не ги е сякъл лично, а само ги събирал от земята. След като излъчихме клипа, репортерът на „Тази сутрин“ Валери Каблан отиде в парка и намери същия човек, който отново сечеше дървета. Пред нас той заяви, че идва за пръв път, не сече, а събира.

Снимка: btvnovinite.bg

В близкия квартал "Факултета" повечето хора се топлят на дърва.

„Всеки, който иска, идва в парка и си сече“, обясни пред камерата ни Петър – жител на „Факултета“. „Незаконно е – призна той – но всеки си прави каквото си иска. Нашата държава е такава“.

От полицията коментираха, че паркът не е от горския фонд и това ограничава възможността за наказания.

Нямаме правомощие да образуваме досъдебно производство срещу извършителите. Няма престъпление, обясни началникът на III РУ комисар Калоян Милатенов.

Според еколози незаконната сеч намалява шансовете за чист въздух в София.

„Щетите може да ги види всеки. Това са десетки дървета. На едно такова дърво му трябват между 20 и 40 години да израсне и да се върне в същия си вид“, каза Васил Гюров.

От Общината пък увериха, че търсят възможност за поставяне на осветление в парка и за забрана на достъпа за каруци.

Вижте повече във видеото:

В репортажите се вижда само малка част от нанесените щети, коментира пред камерата на bTV Венцислав Петков, който често тича в парка.

на мястото много често се виждат каруци, особено в студения сезон, каза друг местен жител.

Мартин Крачунов, авторът на любителското видео, коментира, че вандалството на ромските жители на „Факултета“ е необяснимо, но проблемът е още по-голям, след като институциите няма как да се заемат с него. „Пускат се хора за 24 часа, всичко се повтаря отново, няма наказани. Така българският гражданин губи доверие в институциите“, каза той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на арх. Димитър Данчев от „Зелени системи“ през годините Столичната община много пъти се е опитвала да ограничи достъпа до парка на граждани, извършващи незаконна сеч. За тази стъпка са поставяни каменни късове по улиците към „Факултета“. „Все пак това е вторият по големина и нямам как да бъде ограден целият“, добави той.

Данчев отчете, че за периода 2015 – 2016 г. са съставени около 20 акта за незаконна сеч, а между декември 2016 и февруари 2017 г. – девет акта.

Проучва се възможността да се постави видеонаблюдение в част от парка. Непрекъснато сезираме компетентните органи за съдействие с цел засилване на охраната и осигуряване на реда в парка, каза още той.

Вижте повече във видеото:

Темата беше коментирана и от бившия вицепремиер Томислав Дончев. По думите му градският дърводобив е незаконен. Ако искате да отсечете дърво от собствения си двор, трябва разрешително от кмета, коментира той.

„Нещо в отношенията между институциите скърца… Как да убеждаваме хората, че трябва да се спазва законът“, добави той. Според него проблемът е именно в комуникацията между институциите.

„Администрацията сама по себе си трудно може да се преобрази, това е задача на политиците. Оградата (на парка) не е трайно решение – ако се ограждаме от всеки проблем, в един момент България ще е само от огради“, коментира още Дончев.

Вижте във видеото какво още каза той: