Сблъсъкът в Сметната палата стигна до прокуратурата. Настоящото ръководство предава на държавното обвинение документи, според които, бившият председател на палатата Цветан Цветков я е ощетил с близо 3 милиона лева.

Казусът е свързан с 20-годишен съдебен спор между институцията и съсобственици на сградата на палатата - американски граждани.

Според данните, които представи настоящата председателка Горица Грънчарова-Кожарева, нейният предшественик Цветков е сключил спогодба, която е неизгодна за институцията.

Съгласил се е да плати обезщетение на съсобствениците и същевременно е отказал да продължи дело срещу тях, за повече от 1 млн. лв.

Според бившия шеф на палатата, обаче, се отклонява вниманието от това, което се случва в институцията.

„Случаят е предаден на прокуратурата, която да прецени налице ли са престъпни обстоятелства и има ли основание за повдигане на обвинение и спрямо кого. Тук излагаме фактите. Считаме, че щетата за палатата е под 3 млн. лв. или около 2,8 млн. лв.“, каза Горица Грънчарова-Кожарева.

„Много се радвам, че прокуратурата е сезирана, тъй като прокуратурата ще докаже не само, че е защитен държавният интерес, но ще докаже, че ние сме предотвратили един много сериозен скандал в международен план“, категоричен бе Цветан Цветков.