Председателят на Сметната палата Цветан Цветков се опита да стигне до работното си място тази сутрин, след като беше възстановен на поста от Конституционния съд в края на миналия месец. И днес обаче получи забрана за достъп. Той се опита да влезе в палатата, но беше спрян от охраната. Беше му връчена заповед, че външни лица не се допускат в сградата.

През януари тази година в края на своята работа 48-ят парламент реши да отстрани Цветан Цветков като шеф на Сметната палата. Извънредната точка в дневния ред беше внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Горица Грънчарова бе избрана на мястото на Цветан Цветков като временно изпълняваща длъжността. Въпреки решението на конституционния съд - миналата седмица парламентът реши Грънчарова да остане на поста, докато не бъде избран нов титуляр.

„Станахме свидетели на нещо безпрецедентно. Госпожа Горица Грънчарова-Кожарева с една нищожна заповед саботира изпълнението на решение на Конституционния съд, според което аз съм възстановен като председател на Сметната палата. Днес трябва встъпя в изпълнение на своите пълномощия. Станахме свидетели на грубо погазване на независимостта на Сметната палата и на оронване на нейния престиж и авторитет. Ще потърся правата си по съдебен ред“, коментира пред bTV Цветан Цветков.

Снимка: Ладислав Цветков

Той посочи, че след 10 дни заедно с други отстранен негови колеги ще дадат пресконференция, на която ще направят отчет за работата си през последните осем години.

„Също така ще споделим някои обезпокоителни факти, свързани с управлението на Сметната палата през последните шест месеца“, заяви Цветков.

Снимка: Ладислав Цветков

Вчера Горица Грънчарова-Кожарева посочи, че е сезирала главния прокурор за забавени над 20 одита, включени в годишните одитни програми на Сметната палата за периода 2016-2021 г.

Дирекцията, която е на пряко подчинение на Цветан Цветков, не е представила правни становища по одитни доклади. Според Грънчарова-Кожарева има организационен проблем.

В писмена позиция до bTV тя се позовава на последното решение на парламента, в което тя трябва да остане на поста си, а за действията на Цветков казва- следва цитат: „Нито един бивш председател, освен Цветан Цветков, не си е позволил да използва институцията като разменна монета за собственото си кариерно оцеляване“.