В парламента се стигна до физически сблъсъци, след като от „Възраждане“ окупираха трибуната и се опитаха да блокират работата на Народното събрание заради демонтирането на Паметника на съветската армия.

Докато Делян Добрев от ГЕРБ коментираше от мястото си руския газ, който преминава през страната ни, и дерогацията, около него атмосферата се нагорещяваше от партията на Костадин Костадинов. Решението депутатите да правят изказванията си от място беше взето именно, за да се избегнат сблъсъци.

Депутатите от „Възраждане“ обаче решиха да издърпат кабелите на колоните в пленарната, за да не се чува нищо. Това накара депутатите от ДПС да реагират, като първи скочиха Делян Пеевски и Йордан Цонев, за да свържат отново кабелите.

Там обаче се спречкаха с народни представители, с които се задърпаха за саката. Цялата група на "Възраждане" обгради Йордан Цонев. Председателят на парламентарната група на ДПС защити с тяло съпартиеца си. През това време депутатите в залата снимаха с телефоните случващото се пред тях.

Въпреки напрежението, работата в пленарна зала не спираше чрез изказвания от място.

“Окупирането на трибуната е саботаж на проруските сили в България в лицето на “Възраждане”. Това са терористи”. Вие видяхте ли как “депутати” в кавички, защото за мен това не са депутати, бият квесторите и дами! Това не са мъже, това са “плюнки”, заявки Пеевски по-късно в кулоарите на парламента.

Той коментира, че според него депутатите от “Възраждане” са видели на изборите колко нисък резултат имат и „циркът им е от безсилие, защото изчезват“.

“Държавността я има, парламентът работи и ще работи”, увери председателят на парламентарната група на ДПС.

Според лидерът на БСП Корнелия Нинова това, което е наблюдавано днес е най-унизителното състояние на българския парламент.

А на финала се включи и протовопожарната аларма, която блокира движението и асансьорите - някой е бил счупил детекторите.

Със 144 гласа “за” парламентът забранява от първи януари износа на горива, произведени от руски петрол, а от първи март се забранява работата на "Лукойл" с руски нефт.

Депутатите решиха още да отпадне търговската такса от 20 лв. за мегават час върху вноса и транзита на руски природен газ. С това ще избегнем налагането на вето за Шенген от страна на Унгария.

Със 143 гласа парламентът реши да се увеличи капиталът на АЕЦ “Козлодуй" с 1,5 млрд. лева с цел изграждане на 7-и и 8-и блок.