Сблъсък между протестиращи и полицията заради желание да блокират пътя заради водната криза в Перник.

За втори ден перничани излязоха на протест и поискаха наказания за виновниците за водната криза.

Перник официално е в бедствено положение заради безводието. Мярката ще е в сила 7 дни, но ако не се намери бързо нов източник на вода, може да бъде удължена.

Днес само за половин час кризисният щаб в Перник взе решение за обявяването на бедствено положение. Това решение развързва ръцете на държавата да се намеси.   

Снимка: bTV

Техника, работници и специалисти под ръководството на министерството на икономиката още от вчера са на терен, за да търсят нов водоизточник както и да сондират залежите на подпочвени води в една неизследвана част от т.нар. Карстов район, който включва и язовир "Студена".

„Изграждане на съоръжение, което да хване горната част на р. Струма и да премине през т.нар Гобилища и да бъде насочена към яз. „Студена”, обясни  Станислав Владимиров, кмет на Перник

„Това, което искаме да съобщим от днеска, е, че държавата и общината сме заедно, няма никакви разминавания. Уверявам всички граждани и кметът включително, че ще работим денонощно, ако трябва и по празниците, ние трябва да намерим необходим дебит, който да запазим нормалните функции на града поне до април месец”, каза Емил Караниколов, министър на икономиката.
 

Снимка: bTV

Докато властите издирват и последната капка вода, по автомивките в Перник със сигурност има и то в изобилие. Факт, който позволява на перничани или на гостите на града, невъзмутимо да мият колите си.

Автомивките в града работят на пълни обороти, защото използват само подпочвени води, които се изпомпват със сонди.

За Бъдни вечер, Коледа и Нова година има уверения от страна на ВиК - Перник, че режимът на водата ще бъде по-лек.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!