В ожесточен словесен сблъсък влязоха в студиото на "Тази сутрин" по bTV представители на АБВ и ДОСТ.

Турция се меси във вътрешните ни работи чрез своята маша ДОСТ, каза зам.-председателят на АБВ Трендафил Величков. След предизборната кампания представители на много институции, включително президентът и министър-председателят, казаха, че има намеса на Турция във вътрешните ни работи, посочи той.

Според привърженика на ДОСТ Евгений Михайлов обаче е лъжа, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган помага на партията на Лютви Местан.

Той подчерта, че няма нито едно доказателство за намеса на турската държава или турски дипломат. „По време на предизборната кампания се внушаваше, че има намеса на консули, на посланик. През цялото време бях на обиколка из България и никъде не видях нито представител на посолството, нито на консулството. Това е лъжа и манипулация”, категоричен беше бившият кандидат за депутат на ДОСТ.

"Важно е прокуратурата да вземе мерки, защото това значи, че всяко чуждо правителство, което реши, може през парадния вход да създаде, финансира, да отгледа една партия, да я вкара в българския парламент и тази партия да защитава чужди интереси", опонира Трендафил Величков.

"Георги Първанов от 27 години играе за легитимация на ДПС и на Ахмед Доган като национален герой", каза още Евгений Михайлов.  „Най-малко има право АБВ да повдига този въпрос. Никога в демократичната история на България никой не  е получавал повече гласове от нашите изселници в Турция от Георги Първанов на президентските избори – над 90 000 гласа. Тогава турската държава ли помагаше за избирането на българския президент?”, попита той. Михайлов определи АБВ като прокремълска партия.

Според Трендафил Величков пък ДОСТ е "дъщерна" на ДПС. "Агент Павел, преди да стане булката беглец, къде беше, нали от Сараите избяга", коментира той.