Поддръжници на президента Доналд Тръмп организираха протести в негова подкрепа в САЩ, във Вашингтон се стигна до насилие. Те са на мнение, че президентските избори миналия месец са били опорочени и Джо Байдън е спечелил чрез измама.

Доказателства, подкрепящи тази теза, няма, но настоящият държавен глава твърди, че е загубил изборите, защото е имало фалшифициран вот.   

Демонстрацията в столицата на Съединените щати беше прекратена след намесата на полицията, като униформените използваха лютив спрей върху участващите в сблъсъците Организатори са движението „Спрете кражбата“, свързано с бившия сътрудник на Тръмп, Роджър Стоун, както и религиозни групи. Членове на „Прауд бойс“ също се включиха.  

Тръмп окуражи симпатизантите си, като прелетя с хеликоптер на митинга.

Снимка: Reuters

Те призоваха поддръжниците му да участват в „Йерихонски шествия“ и молитвени събрания. 

Местни медии твърдят, че след сблъсъци между противници и поддръжници на Тръмп е бил прострелян един човек, а трима са арестувани. Много от протестиращите носеха военни маскировъчни облекла, черни и жълти тениски и бронирани жилетки. 

Снимка: Reuters

Демонстрации имаше и в Мобайл, щата Алабама, както и в Атланта, щата Джорджия - един щатите, в които предизборния щаб на Тръмп се опита да постигне отмяна на резултатите от изборите.  Малцина от участниците в протеста носеха маски.