На протеста на земеделските производители пред Министерския съвет се стигна до сблъсъци. Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата.

Акцията е организирана 26-те земеделски организации, които отхвърлят постигнатите договорености с правителството. Те настояват за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

"Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост, защото сутринта каза, че протестиращите днес не търсят диалог и го отхвърлят", заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите, е един от организаторите на протеста.

"Министърът постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера акад. Денков. Дори днес си позволи да каже, че искаме оставката на министър-председателя и на правителството, което въобще не отговаря на истината", добави другият организатор – Венцислав Върбанов, председател Асоциацията на земеделските производители в България. 

Преди напрежението да ескалира, недеволни животновъди изсипаха прясно мляко пред сградата на бившия Партиен дом.

Две от сдруженията на земеделските производители – на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара, подписаха вчера споразумение с правителството.

Зоров и Върбанов нарекоха опдписания документ "прах в очите на хората".

И в Европа фермерското недоволство расте още. В Гърция с протестиращите се срещна премиерът. 

Докато представителите на гръцките земеделци водеха преговори, недоволни стопани отново блокираха пътища и запалиха бали със сено. В Белгия затвориха трасетата към пристанището в Антверпен и така спряха работата му.

Във Франция млекопроизводители излязоха на улицата и раздаваха безплатно мляко в знак на протест срещу ниските изкупни цени.