Повече пари за здраве и ръст в заплатите на медиците. Днес подписаха анекса към националния рамков договор.

Средно с 25 на сто се повишават цените на клиничните пътеки от 1 май. Създава се и нова - за рехабилитация след COVID-19, а със задна дата - от 1 януари, ще се повишат приходите в извънболничната помощ, с акцент профилактиката.

Повече от държавата ще получават и личните лекари за задължителните профилактични прегледи.

Ако джипито е обхванало по-малко от половината си пациенти, ще получава по 20 лева на преглед. Най-висока е цената при обхват над 60 на сто.

Промяна в таксите за пациентите няма да има. По данни на Здравната каса -  миналата година едва 36 на сто от хората над 18 години са били на профилактичен преглед, въпреки че пациентите са глобявани, ако го пропуснат и те няма да бъдат стимулирани, въпреки повечето пари за съсловието, смята джипито д-р Методиева

„Ако има повече възможности за профилактични изследвания - тогава пациентът поне от любопитство ще дойде на преглед - да си види здравния статус“, каза д-р Методиева.

Обхватът на изследванията ще бъде разширен. Дотогава - джипитата ще получат повече пари и за направления и изследвания.

„Няма по-голяма санкция за човека от това някой ден да се озове в кабинета на лекаря и да установи, че е пропуснал заболяване, което е могло да бъде предотвратено“, заяви министър Асена Сербезова.

„Увеличаването на финансирането в извънболничната помощ цели да преодолее диспропорцията в превенция и профилактика спрямо болнично лечение“, отбеляза Васил Пандов предс. на НС на НЗОК.

След 1 август увеличението на клиничните пътеки ще падне до 15 на сто в болниците, които не са стигнали заложените в Колективния трудов договор заплати.

 „За тези болници, които нямат възможност да го постигнат – това ще са най-вече общинските болници, ще предложим методика за дофинансиране“, каза зам.-министър Грибнев.

До август поетапно ще се въведе и електронното пациентско досие.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!