Създава се Център за спешна медицинска помощ по въздуха с постановление на Министерски съвет. От 15 май ще бъде назначен и персоналът към него, а първите два хеликоптера се очакват през лятото.

„Близо 60 души ще бъде персоналът в Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Той ще включва пет оперативни бази“, обяви на брифинг служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Петте оперативни бази ще са разпределени в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия и Ямбол, стана ясно от думите на здравния министър.

Меджидиев съобщи, че от тази седмица вече се провеждат и прегледите на медиците, които ще дежурят на петте оперативни центъра, а от другата седмица ще започне и тяхното обучение. До момента са записани 106 медицински специалисти, изявили желание да се включат в работата на спешната помощ по въздух. 

Дейността на центъра ще се осъществява от стационарни диспечерски екипи в координационна централа и мобилни спешни екипи, в т.ч. реанимационни, лекарски, долекарски и домедицински. Той е създаден за нуждите на лица със спешни състояния, при които е наложително транспортиране във възможно най-кратки срокове на големи разстояния.

„Точно този център за спешна медицинска помощ по въздух ще бъде координационният център. В момента съм възложил на „Информационно обслужване“ изграждането на софтуерната програма. Това ще бъде една непрекъсната връзка между 112, центровете за спешна помощ в страната, лечебните заведения в страната, структурите на МВР, държавния авиационен оператор, министерство на отбраната“, каза Меджидиев.

При необходимост центърът ще транспортира и медицински специалисти или екипи при възникнала донорска ситуация, органи, предназначени за трансплантация, кръв и кръвни съставки. Също така структурата ще осигурява медицински специалист или екип при необходимост от привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго.

През тази седмица Министерството на здравеопазването започва обществените поръчки за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите, съобщи още министърът. Меджидиев изрази надежда те да бъдат готови до края на юли, когато се очаква страната вече да разполага с два хеликоптера с чуждестранни пилоти.

Със същото Постановление на Министерския съвет се разкриват два нови филиала за спешна медицинска помощ - в гр. Сърница към ЦСМП - Пазарджик и в гр. Приморско към ЦСМП - Бургас.