Съветът на управляващата коалиция се събира в понеделник. Той трябва да определи окончателно кои ще са новите трима министри, които в сряда да бъдат гласувани от Народното събрание.

Които и да са новите лица във властта, Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев се връщат в парламента. А досегашните им заместници ще трябва да го напуснат.

„Така е по закон - титуляра се връща и аз ще трябва да освободя мястото. и най вероятно ще се върна към професията си, аз съм финансист, казва Йорданка Филикрийска. Реших да не слагам каруцата пред коня и още не съм мислила, допълва тя.

Депутатите от ГЕРБ, които си отиват, казват, че са придобили голям опит и парламентът със сигурност ще им липсва.

„Да, ще ми липсва, но като цяло аз имам счетоводна къща и ще продължа да си работя”, смята Калин Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм агроинженер. Никой не се е родил народен представител, ще имам с какво да се занимавам, ще ми липсва сплотената атмосфера в групата на ГЕРБ”, каза и Ралица Добрева. 

Снимка: btvnovinite.bg

В петък номинираният за транспортен министър Александър Манолев се оттегли.

В понеделтик Съветът на коалицията трябва да реши с кого да го замести. Очаква се това да е експерт от държавната администрация. 

Указът, с който Младен Маринов трябва да бъде освободен като главен секретар на МВР, за да може да заеме министерския пост, беше забавен от президента заради липса на съгласуване и се чака до вторник.

А постът на Николай Нанков ще бъде поет от депутата от регионалната комисия Петя Аврамова.