Държавният департамент на Съединените щати отправи тежки критики към България. Те са част от годишния доклад за състоянието на човешките права в 198 държави по света.

В доклада на държавния департамент като съществени проблеми, свързани с правата на човека у нас, са посочени: полицейско насилие, произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, насилие и заплахи срещу журналисти. Проблем има и с насилието срещу роми, деца и представители на ЛГБТ общността.

Снимка: btvnovinite.bg

"Конституцията и законът предвижда независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност бяха постоянни проблеми", се казва в документа. 

Снимка: btvnovinite.bg

За Белия дом спазването на човешките права е приоритет.

„Президентът Байдън се ангажира да върне човешките права в центъра на американската външна политика. Докладът, който днес излиза, показва, че по отношение на човешките права тенденциите продължават да се движат в грешна посока. Виждаме доказателства във всеки регион по света, че това се случва“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 

Информацията се събира от доклади на неправителствени организации и държавни такива като омбудсмана. МВР, правосъдното ведомство и външното ни министерство не коментираха документа.

Според анализатора от "Център за изследване на демокрацията" Тихомир Безлов тази година документът е по-конкретен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Освен темите за протестите, проблемите с насилието над журналисти, много голяма част от текста е посветен на традиционните ни проблеми – корупция и съдена система. Включително и медии. Новата тема, която я нямаше преди, е с двамата журналисти - Слави Ангелов и Кенаров, Старите теми са съдебна система и корупция, и нова допълнителна тема, която се очертава, е конкретното коментиране на медиите през Делян Пеевски и подкрепата на медиите към главния прокурор“, казва Безлов.

От автор като журналист за доклада на департамента, днес Слави Ангелов е герой в него. Той беше жестоко пребит преди година заради негови публикации. 

„Бях със счупен крак с железни пръти, със счупен нос, в безсъзнание“, разказва Ангелов.   

Снимка: btvnovinite.bg

Извършителите бяха задържани, а делото вече е в съда. Но според Ангелов трябват законови промени.

„Нападенията да бъде приравнени като срещу длъжностни лица – полицаи, лекари“, смята журналистът.

Американската дипломация отбелязва, че в България няма политически затворници и като цяло съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми. Правителството не цензурирало онлайн съдържание. Конституцията и законът гарантират свобода на мирно събиране и сдружение и правителството в повечето случаи спазва тези права.