Късно снощи Държавният департамент на САЩ разпространи годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света. Департаментът изготвя всяка година такъв документ за всяка страна.

В частта за България, за която информира посолството на САЩ у нас, се посочва, че съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека, които обхващат насилствено отношение от страна на полицията и произволни арести.

"Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността", се уточнява в документа.

Докладът посочва примери на полицейско насилие и произволни арести по време на гражданските протестите миналата година. Изтъкват се проблеми с корупцията и независимостта на съдебната система и свободата на медиите.

Според доклада има „сериозни ограничения върху свободното изразяване, в това число медийна цензура, насилие и заплахи с насилие срещу журналисти, корпоративен и политически натиск върху медии“.

Отчита се, че правителството като цяло спазва свободата на словото и на печата. Остават обаче притеснения за корпоративен и политически натиск, който „вреди на медийния плурализъм“.

"Конституцията и законът предвижда независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност бяха постоянни проблеми", се казва в доклада.  

Говори се за безнаказано участие на длъжностни лица в корупционни практики, в това число подкупи, конфликт на интереси, присвояване и нарушения на правилата за обществени поръчки.

Правата за мирно събиране и сдружение в повечето случаи се спазват, се отбелязва още в документа.

Американската дипломация отбелязва още, че в България няма политически затворници и като цяло съдебната система прилага правото на справедлив и публичен процес срещу обвиняеми. Правителството не е ограничавало достъпа до интернет или цензурирало онлайн съдържание. Спазват се и правата за мирни демонстрации.

Вашингтон поставя спазването на човешките права като акцент във външната си политика.

"Президентът Байдън се ангажира да върне човешките права в центъра на американската външна политика. Докладът, който днес излиза, показва, че по отношение на човешките права тенденциите продължават да се движат в грешна посока. Виждаме доказателства във всеки регион по света, че това се случва", заяви държавният секретар Антъни Блинкен.