Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. Това се посочва в официално изявление от Вашингтон, публикувано на сайта на посолството на САЩ в София. 

От съобщението не става ясно каква е предложената цена. От Министерство на отбраната също не разкриха допълнителни детайли от предложението.

От американска страна споделят задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, "които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили".

Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания.

В началото на юни премиерът обяви, че правителството иска максимално намаляване на цената на новия изтребител. Бойко Борисов се аргументира за сделката с изискването на НАТО да се отделят 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. 

Американският посланик Ерик Рубин пък заяви тогава, че цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана от 1,6 милиарда долара, който американският Конгрес гласува.