Със заем или под наем – кой вариант е по-изгоден в условията на рекордно ниски лихви по ипотечните кредити у нас? От данните на БНБ виждаме, че кредитирането продължава да расте. Очаква се обаче плавно покачване на лихвите.

Месечната вноска по заем и плащането на наем вече са все по-близки като стойност, особено в големите градове и най-вече в София. 

Колкото по-голямо е самоучастието в покупката на жилище, толкова повече се свива и месечната вноска. 

Не бива обаче да забравяме, че покрай заема има допълнителни такси. Добре е да имаме спестени между 3 и 6 вноски в случай на проблем със забавяне на заплата или смяна на работата. Задължително трябва да имаме и поне 10% самоучастие в покупката. 

Снимка: btvnovinite.bg

Практиката показва, че колкото по-млад е човек, толкова по-трудно се решава на дългосрочен заем като ипотечния. Заради ниските лихви обаче семейството на Владислава Михайлова все по-често обмисля този ход. 

„Общо взето идва колкото жилище под наем, така че вече сме по-склонни за кредит”, признава тя. 

Дали обаче по-високите цени на имотите не "изяждат" по-евтиното финансиране? Още повече че прогнозите са за задържане и плавно покачване на лихвите в Еврозоната от края на 2018 г.  

„Лихвите при нас са плаващи, не можем да кажем до каква степен ще се запазят през следващите години”, посочи Теодор Стойчев, брокер на недвижими имоти. 

„Цените на имотите и лихвите наистина са като скачени съдове. Когато цените растат, лихвите падат и обратното - при ниски лихви цените растат”, обяснява кредитният консултант Петър Илиев. 

Очакванията са, че дори и да има промени, те ще са плавни. А според брокерите, стига имотът да е на добро място, при нужда винаги може да се продаде.

„Дори при един възходящ пазар с високи цени като в момента, не коже да се очаква, че цената може да падне дотолкова, че да са на загуба”, изтъкна Стойчев. 

Лора, чието семейство за 20 години почти е изплатило жилищния си кредит, казва, че сега би избрала наем. „В Европа живеят под наем, никой не си купува апартамент, който да завещае на децата си, вярно е и това, че не живеят всички предимно в един град в столицата –  местят се”, казва тя. 

Експертите съветват, когато теглим дългосрочен заем, вноската по него да не надхвърля 30% от доходите ни.