Дипломният филм на младия българския кинорежисьор “Един асансьор разстояние” Крис Захариев бе селектиран във форума “Short Film Corner” на фестивала в Кан тази година.

“Атмосферата е невероятна, още със слизането от самолета забелязах лудницата на фестивала” сподели той първите си впечатления за филмовото събитие в Кан.

По отношение на фестивалната обстановка младият кинорежисьор разаказа, че въпреки динамиката и по-големите опашки, които се образуват заради противоепидемичните мерки, всички са много любезни и усмихнати.

“Все още не съм гледал нито един филм, но цялата седмица ще е много вълнуваща.”

За собствения си филм “Един асансьор разстояние” Крис Захариев е почерпил вдъхновение от различни свои случки, които е преживял. Фокусът на криминалната комедия е как човек да направи правилния избор, когато е изправен пред дилема.

“Независимо колко е трудно на кръстопътя, на който сме поставени, трябва да вземем правилното решение. И взимането на това правилно решение се опитвам да покажа във филма чрез двама млади полицаи.”

През 2020 г. Крис печели наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев". Така се запознава и с Деси Тенекеджиева, която продуцира "Един асансьор разстояние".